Sophia

Sophia heeft in 2012 stage gelopen in Dubai voor de opleiding International Business and Languages. Ze had daar haar draai gevonden, een vriendenkring opgebouwd en ze zou zo weer terug willen.

Interview met Sophia | wereldwijzer.nl

In welk land heb je stage gelopen en wanneer? 


Ik heb van februari tot en met juli 2012 stagegelopen in Dubai, de Verenigde Arabische Emiraten.Ben je alleen of samen met iemand daar naartoe gegaan? 


Ik ben in mijn eentje gegaan. 


Wat heeft je bewogen om naar Dubai te gaan? 


Er is daar veel stageaanbod, vooral voor de opleiding die ik volg: International Business and Languages. En het klimaat trok mij aan. Het is tevens makkelijk om nieuwe mensen te leren kennen: veel expats en veel jonge mensen en het feit dat je veel mensen van allerlei nationaliteiten hebt wonen vergemakkelijken dit. Daarnaast staat Dubai erom bekend dat het zo veilig is, dus ik voel me gerust om als vrouw zijnde alleen naar een ander land te vertrekken.Wat voor een soort werk heb je gedaan? 


Ik heb een marketing stage gelopen bij een creative agency. Dit is trouwens een Nederlands bedrijf, met internationale werknemers. 


Heb je dit zelfstandig geregeld of via een organisatie? 


Deze stage heb ik via een bemiddelingsbureau geregeld: Stageindubai.nlWat is de leukste ervaring die je tijdens de reis hebt meegemaakt? 


Wow! Mijn reis bestond alleen maar uit avontuurlijke en leuke ervaringen. Over het algemeen genoot ik het meest toen ik mijn eigen draai had gevonden, mijn vriendenkring had opgebouwd, wist hoe alles reilt en zeilt, en dat ik mijn plekje echt gevonden had. Daarnaast vond ik het ook erg leuk om weekendjes weg te gaan in deze regio. Zo ging ik bijvoorbeeld een weekendje naar Oman, Qatar and Bahrain. Erg leuk om twee nachtjes heen te gaan; het is zo dichtbij, maar toch een heel andere sfeer en ervaring.  


En de minst leuke ervaring? 


Het minst leuk vond ik de eerste en de laatste paar dagen. In het begin natuurlijk omdat je nog niemand kent: alles is nieuw, alles nog ontdekken. En de laatste paar dagen omdat ik weer terug moest naar Nederland. Daarom ben ik wel blij dat ik het via een bemiddelingsbureau georganiseerd hebt, want zij hebben mij van het vliegveld gehaald, ik heb een welkomstpakket gekregen, de woning was geregeld en meer. Ook heb ik andere stagiaires uit Nederland leren kennen die via dezelfde organisatie stage liepen in Dubai. Zou je het ooit nog eens doen? Eventueel in een ander land? 


Ik wil heel graag na mijn studie terug naar Dubai om echt een baan te zoeken: ik mis het echt zo erg. Vooral nu ik weer in Nederland ben, merk ik hoe geweldig ik het daar heb gehad. Wat zijn de grootste (cultuur)verschillen tussen Nederland en Dubai?


Het is hier heel westers, maar het blijft een Islamitisch land. Dit betekent dat je je wel moet aanpassen, bijvoorbeeld in de malls respectvolle kleren moet dragen. Geen minirokjes en dergelijke. Verder kun je gewoon naar het strand in bikini en mannen en vrouwen gewoon gemengd. Wat nog een verschil is, is hoe de stad is opgebouwd. Het is een lange strip dat bestaat uit verschillende wijken. Je hebt bijvoorbeeld een gebied wat 'nieuw Dubai' is en een gebied wat 'oud Dubai' is. Nog een verschil: in Dubai gebruik ik veel meer de taxi dan bussen en metro's, aangezien het niet zo heel duur is. En een ander verschil is dat het erg veilig is: ik hoef niet bang te zijn dat mijn portemonnee of telefoon gestolen wordt, ook al vergeet ik het ergens. Ook kan ik midden in de nacht in mijn eentje nog over straat lopen en niemand die mij zal lastigvallen. Nu moet je natuurlijk altijd wel op je hoede zijn, maar dit is wel een groot verschil voor mij als je het vergelijkt met grote steden in Nederland en Europa. 

Heb je tips voor anderen die ook van plan zijn om te gaan stagelopen of werken in Dubai? 


Gewoon lef hebben en doen! Het lijkt misschien eng in het begin, maar je krijgt er zoveel voor terug en je wordt er zoveel rijker van. Ik heb ontzettend veel geleerd en had deze ervaring nooit willen missen.  

Bron: http://www.wereldwijzer.nl/interview-sophia-stage-in-dubai.nl

 silhouette face woman.jpeg

Sophia

International Business and Languages